Οι ομάδες που κερδίζουν σύμφωνα με το Google
Ένα σύνολο ανθρώπων ξεκινάει να δουλέψει σε ένα project. Αρχίζουν ως μονάδες που η καθεμία φέρνει στους υπόλοιπους τις γνώσεις της, την εμπειρία της και τον συναισθηματικό της κόσμο, ανάμεσα σε άλλα πράγματα. Αυτές οι μονάδες συντονίζονται και καθοδηγούνται από τον λεγόμενο project manager. Κι από εκείνη τη στιγμή αποκαλούνται “ομάδα”.
Οι project managers συχνά είναι οι άνθρωποι που ξέρουν λίγο απ’ όλα αλλά τίποτα πολύ καλά κι έτσι περισσεύουν. Έτσι, προκύπτουν μεγάλα προβλήματα. Το κείμενο στο link υπάρχει μόνο στο Web Archive, ίσως γιατί ο συντάκτης του φοβήθηκε μην το δει κάποιος manager και τελικά το διέγραψε. Ακόμα χειρότερα, ίσως να το είδε ένας manager.
Όμως μια ομάδα για να είναι αληθινή ομάδα χρειάζεται πολλά περισσότερα. Το Google ερευνά πολλά πράγματα, δε θα μπορούσε να μην ψάξει κι αυτό. Του πήρε καιρό όμως κατέληξε σε δύο συμπεράσματα, που ήταν εντελώς μη αναμενόμενα:
- Σε μια συζήτηση όλοι οι παρευρισκόμενοι πρέπει να έχουν περίπου τον ίδιο χρόνο κι ευκαιρίες να συνεισφέρουν.
- Όλοι πρέπει να μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα των υπόλοιπων σε μεγάλο βαθμό.
Αυτά τα ευρήματα είναι ένα καλό νέο. Ένα πολύ καλό νέο. Γιατί οι ομάδες αποτελούνται από ανθρώπους και ως γνωστόν κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μετρηθεί με μόνο με data, με skills και με εργατοώρες. Οι δείκτες της αποτελεσματικότητάς μας δεν είναι σαν τους λογαριασμούς του ΟΤΕ: τόσο η υπηρεσία, τόσο ο φόρος, τόσο τα extra, να το σύνολο.
Όταν ένα σύνολο ανθρώπων που φιλοδοξεί να γίνει μια καλή ομάδα αποφεύγει να συνυπολογίσει τον αστάθμητο ανθρώπινο παράγοντα, θα χάσει. Ειδικά όσο επιβάλλονται οι workaholics. Οι ομάδες που νικάνε, νικάνε χάρη στους ανθρώπους τους. Όσο πιο καλοί οι άνθρωποι, τόσο το καλύτερο.
Περισσότερα για το θέμα: After years of intensive analysis, Google discovers the key to good teamwork is being nice