Spotify vs. Rdio -Ακούγοντας μουσική online
Αν μου έλεγε κάποιος μερικά χρόνια πριν ότι θα υπήρχε εφαρμογή που θα δίνει πρόσβαση σε πρακτικά άπειρη μουσική, θα τον κοιτούσα σαν χαζός και σίγουρα δε θα τον πίστευα. Σήμερα, έχουμε όχι μία, αλλά δύο (και στο μέλλον ακόμα περισσότερες) τέτοιες εφαρμογές. Bliss!
Χρησιμοποιώ το Spotify πολλούς μήνες, το Rdio λιγότερους και μπαίνω στον πειρασμό να τα συγκρίνω με διάφορα κριτήρια, γιατί νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον. Για να το κάνω πιο εύκολο σε κάθε κριτήριο βάζω μια βαθμολογία με άριστα το 5.
Πρόσβαση σε μουσική που ξέρεις
Υπάρχει η μουσική που ξέρεις και που θέλεις ν’ ακούς. Την περισσότερη την έχεις ήδη σε κάποιο σκληρό δίσκο/CD, αλλά υπάρχει και αυτή που δεν κατάφερες ποτέ να έχεις. Πρόκειται για κάτι εντελώς υποκειμενικό βέβαια γιατί ο καθένας έχει άλλα ακούσματα.
Έχω ψάξει για Soundtracks, μουσική από τα 80s, τα 60s, Jazz, Rock πολλών αποχρώσεων (Progressive, Metal, Acoustic κ.λπ.), World Music, Folk, Chillout, Trip Hop κ.α. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι όσο πιο πίσω πας στο παρελθόν τόσο καλύτερο είναι το Spotify. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που δε βρήκα ούτε στο ένα ούτε στο άλλο, αλλά νομίζω ότι η διαφορά είναι σημαντική (αν και το Rdio έχει ένα έξυπνο notification σύστημα να σου υπενθυμίζει ότι έχει τη μουσική που σου αρέσει, απλώς δεν την έχεις δει ακόμα.)
Βαθμολογία:
Spotify: 4 - Rdio: 2
Πρόσβαση σε μουσική δεν που ξέρεις
Genres & Moods στο Spotify
Δε θες μόνο ν’ ακούς αυτά που ξέρεις. Η αξία τέτοιων εφαρμογών φαίνεται και στη νέα μουσική που θες να μάθεις. Το οποίο είναι κι αυτό υποκειμενικό βέβαια.
Πώς όμως θα μπεις σε αυτόν τον κόσμο; Μέσω του τι σου προτείνει η υπηρεσία και του τι ακούν οι φίλοι σου. Δηλαδή, Playlists. (Το τι ακούει κάποιος αυτή τη στιγμή δε με ενδιαφέρει καθόλου, όμως μια Playlist που έφτιαξε προσπαθώντας να συλλέξει κομμάτια το θέλω.)
Εδώ το Spotify έχει ένα killer feature: το Browse, το οποίο σε οδηγεί σε διάφορες επιλογές, μία εκ των οποίων είναι και το Genres & Moods. Από εκεί έχω ανακαλύψει πολλή νέα μουσική με τον τρόπο που θέλω εγώ κι όχι κατά τύχη. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό ολόκληρου του Spotify.
Το Rdio επίσης δεν τα πηγαίνει άσχημα. Ο καλύτερος τρόπος να βρεις νέα μουσική είναι μέσω του Stations, που ξεκινάει από ένα Playlist και σου επιτρέπει, όχι μόνο να το ακούσεις, αλλά και να το “διαταράξεις” στο Adventurous mode.
Βαθμολογία:
Spotify: 5 - Rdio: 4
Radio Station
Τι είναι αυτό; Με βάση ένα κομμάτι που ακούς η υπηρεσία σού προτείνει αντίστοιχα, σαν να ακούς ραδιόφωνο. Πολύ σημαντική λειτουργία, γιατί δεν έχεις πάντα την υπομονή να φτιάξεις ένα Playlist, θες απλώς ν’ ακούς μουσική σαν αυτή που μόλις άκουσες. Το ραδιοφωνικό σου σταθμό που μόλις έφτιαξες μπορείς να τον βελτιώσεις απορρίπτοντας ή εγκρίνοντας ό,τι νέο σου προτείνει.
Στο Spotify αυτό λέγεται Radio και είναι τραγικό. Τα recommendtions που κάνει δεν έχουν καμία συνοχή κι αυτό το λέω έχοντας δοκιμάσει πολλές διαφορετικές μουσικές. Άλλες φορές σου προτείνει άσχετη μουσική, που απλώς βγήκε την ίδια περίοδο με το αρχικό σου κομμάτι, άλλες με βάση τον ίδιο καλλιτέχνη και τις περισσότερες με τίποτα συγκεκριμένο. Μάλιστα, επιμένει τόσο πολύ να σου προτείνει μερικά κομμάτια που θες να το κλείσεις για πάντα.
Στο Rdio το χαρακτηριστικό αυτό λέγεται Autoplay και είναι σαφώς καλύτερο. Πιάνει πιο σωστά το ύφος της μουσικής και δεν κάνει μεγάλα λάθη. Οι προτάσεις του Rdio, αν και όχι τέλειες, δείχνουν ότι η υπηρεσία έχει και πολλές επιλογές να σου δώσει και οι επιλογές αυτές δεν είναι τυχαίες. Όταν απορρίπτεις ή εγκρίνεις ένα νέο κομμάτι, βλέπεις να επηρεάζει το ύφος της μουσικής που θα ακούσεις με ένα σωστό, ομαλό τρόπο. Όλη αυτή η εμπειρία σε κάνει να το χρησιμοποιείς περισσότερο.
Βαθμολογία:
Spotify: 1 - Rdio: 4
iTunes intergration
Έχεις μια μουσική συλλογή στο σκληρό σου δίσκο. Πώς έχεις πρόσβαση σε αυτή μέσω της κάθε υπηρεσίας;
Μπορεί αυτό το χαρακτηριστικό να φαίνεται δευτερεύον, αλλά αν θέλεις να φτιάξεις ένα Playlist που ήδη έχεις στο σκληρό δίσκο σε μία από αυτές τις υπηρεσίες ώστε να το έχεις παντού, γίνεται σημαντικό.
Στο Spotify, έχεις τα Playlists σου κανονικά όπως και στο iTunes. Δε θες τίποτα παραπάνω.
Το Rdio δεν το έχει αυτό. Σου δίνει χύμα όλα σου τα κομμάτια (κι αυτό όχι απλά) κι άντε βρες ποιο θέλεις. Η διαφορά είναι χαώδης.
Βαθμολογία:
Spotify: 5 - Rdio: 1
Social Intergration
Το ότι επηρεαζόμαστε από αυτά που ακούν οι φίλοι μας είναι βέβαιο. Το πώς γίνεται αυτό κάνει τη διαφορά. Τόσο το Spotify όσο και το Rdio συνδέουν τα μέλη τους μέσω του Facebook, οπότε το πράγμα απλοποιείται.
Το Spotify θέλει πολύ έντονα να κρατήσει τον κόσμο κοντά του και το κάνει αυτό και με συνεχή notifications και με ένα επίμονο sidebar που δείχνει τι ακούν οι φίλοι σου. Στα δικά μου μάτια το παρακάνει και με ενοχλεί. Το Rdio προσεγγίζει το πράγμα πιο διακριτικά. Το προτιμώ.
Βαθμολογία:
Spotify: 3 - Rdio: 5
User Interface
Spotify: όλα μαύρα
Το Spotify μετά το τελευταίο του μεγάλο update έγινε μαύρο, κατάμαυρο. Η αντίθεση μεταξύ του μαύρου και των σημείων που έχουν λευκό ή άλλο χρώμα είναι τόσο έντονη που δεν την αντέχεις για πολλή ώρα. Τα νέα του εικονίδια, παρότι είναι εξαιρετικά, νομίζω ότι δεν ταιριάζουν στο υπόλοιπο UI. Το όλο πακέτο με απωθεί τη μέρα και μόνο τη νύχτα μπορώ να το δω για κάποια ώρα.
Την ίδια στιγμή βέβαια, το layout, η τυπογραφία, η χρήση του κενού χώρου είναι πάρα πολύ καλά. Όμως όλα αυτά ωχριούν μπροστά στο “είμαι-μαύρο-και-το-δείχνω”.
Rdio: η οθόνη παίρνει το background του CD
Το Rdio είναι το ακριβώς αντίθετο: λευκό - υποθέτω και για λόγους branding. Τα πάντα είναι πολύ κομψά: ωραίες αποστάσεις, εύκολη τυπογραφία, σωστά borders, μεγαλύτερα icons, όλα καλά με δυο λόγια. Το καλύτερο απ’ όλα; Η οθόνη που δείχνει ποιο κομμάτι παίζει παίρνει το background του CD και το κάνει blur ώστε να σε βάζει στο κλίμα καλύτερα. Άριστη δουλειά.
Βαθμολογία:
Spotify: 2 - Rdio: 5
User Experience
Το User Interface & User Experience στο Rdio είναι σχεδόν τέλεια
Στο Spotify έχω χάσει Playlists και Radio Stations, ακόμα δεν μπορώ να βρίσκω εύκολα όλα τα πράγματα που θέλω στην οθόνη και μερικές λειτουργίες μου φαίνονται άκυρες. Τα notifications είναι υπερβολικά και μη ελεγχόμενα. Αν και βελτιώνεται σε κάθε νέα του έκδοση, νομίζω ότι έχει να κάνει πολύ δρόμο μέχρι να γίνει πιο κατανοητό και προσωποποιημένο.
Στο Rdio δεν είχα ποτέ έως τώρα δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα πράγματα είναι πιο σωστά οργανωμένα στην οθόνη και δε χάνομαι. Κάποιες λειτουργίες όπως το να δώσεις ένα διαφορετικό cover σε ένα Playlist κάνουν την εμπειρία πολύ καλύτερη και σε βοηθάνε να επιστρέψεις σε αυτό. Τα στατιστικά του είναι καλύτερα και πιο ουσιώδη.
Βαθμολογία:
Spotify: 2 - Rdio: 4
Κόστος
Αυτό είναι το πιο εύκολο απ’ όλα. Και οι δύο υπηρεσίες ζητάνε ελάχιστα έως καθόλου χρήματα και σου δίνουν όση μουσική θες. Δε γίνεται πιο καλά.
Βαθμολογία:
Spotify: 5 - Rdio: 5
Συνοψίζοντας
Τώρα, απ’ όλα τα παραπάνω το νόημα δεν είναι “αθροίζω την επιμέρους βαθμολογία και βγάζω ποια υπηρεσία είναι καλύτερη”, γιατί δε μετράνε όλα τα κριτήρια το ίδιο. Για παράδειγμα το να βρεις τη μουσική που θες είναι πολύ σημαντικότερο από το πόσο καλά γίνεται το social intergration. Όμως όλα αυτά είναι ενδεικτικά του πού βρίσκονται και πού μπορούν να πάνε οι δύο υπηρεσίες.
Τα χρήματα που έχω δώσει για το Spotify και το Rdio είναι τα καλύτερα που ξόδεψα ποτέ στο Internet. Λατρεύω και τα δύο και νομίζω ότι σπάνια πια θα αποθηκεύσω μουσική τοπικά. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει και παίρνετε σοβαρά τη μουσική, δείτε τα τώρα.