Γράφω για το SocialWhale γιατί είναι κάτι που προσωπικά δεν έχω ξαναδεί έως σήμερα και γιατί φυσικά έχει αναπτυχθεί από έναν έλληνα, και μάλιστα διαδικτυακό φίλο, το Νίκο Παπανώτα. Σπάνια, έχεις κάποιο σοβαρό λόγο να σκέπτεσαι με χαρά την εθνικότητά σου. Αυτή είναι μια τέτοια περίπτωση.
Το SocialWhale είναι ελβετικός σουγιάς
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ως Twitter client φέρει πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά από το ίδιο το Twitter! Αυτό το καταλαβαίνεις λίγο αφού παίξεις μαζί του. Για παράδειγμα μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφία στο twitpic χωρίς ν' αφήσεις το site και φυσικά να την κάνεις tweet από εκεί. Ή έχει π.χ. ενσωματωμένο ορθογράφο. Τέτοιες πρακτικές ευκολίες έχει αρκετές.
Ταυτόχρονα, το SocialWhale σού δίνει πρόσβαση σε επιπλέον στατιστικά του λογαριασμού σου, κάτι που αγαπάνε οι χρήστες του Twitter. Συνδέεται με το Facebook, το LinkedIn, το MySpace ώστε να μπορείς να κάνεις update το status σου, χωρίς να αλλάξεις σελίδα.
Όταν μιλάμε για features μια εφαρμογής, ασυνείδητα σκέπτομαι: "Είναι απαραίτητα όλα αυτά; Κάνουν την εφαρμογή πιο χρήσιμη;". Στην περίπτωση του SocialWhale η απάντηση είναι "ναι" στα περισσότερα. Αν σκεφτούμε ότι ακόμα η προσπάθεια βρίσκει τα πατήματά της, ως χρήστη αυτό μου είναι παραπάνω κι από αρκετό.
Γενικά, το SocialWhale δείχνει από μακριά το πόσο καλά έχει προγραμματιστεί. Μου έδωσε την εντύπωση ότι ο Νίκος απλώς δεν έχει βρει τι ακόμα θέλει να προσθέσει στην εφαρμογή. Όταν το βρει θα το προσθέσει σε μερικές ώρες.
Λίγα για πολλά
Το Twitter βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση: έχει μαζέψει τεράστιο όγκο χρηστών και παραμένει niche σε σχέση π.χ. με το Facebook. Αυτό μεταφράζεται σε μαζική χρήση desktop client εφαρμογών. Αν λοιπόν έπρεπε να πάρω εγώ μια απόφαση για το SocialWhale, η πρώτη μου κίνηση θα ήταν να το κάνω desktop εφαρμογή.
Εκτιμώ ότι οι επιτυχημένες εφαρμογές δεν κερδίζουν τις υπόλοιπες γιατί έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά. Λίγο έως πολύ, όλες τα ίδια προσφέρουν. Τις κερδίζουν γιατί ο τρόπος με τον οποίον δουλεύουν είναι πιο απλός, πιο αρμονικός και αισθητικά ταιριάζουν με αυτό που ο χρήστης θέλει να δει. (Η κρίση αυτή λαμβάνει υπόψη της μόνο τους desktop clients για Mac, γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλους.)
Θεωρώντας λοιπόν ότι προγραμματιστικά έχω πυρηνικά όπλα να φτιάξω την εφαρμογή μου όπως εγώ θέλω, αυτό που θα άλλαζα στο SocialWhale θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσφέρω τα επιπλέον features. Το design δηλαδή.
Που το πάω; Θα ήταν πολύ βολικό ένα design που πάνω του θα μάθαινα προοδευτικά όλες τις δυνατότητες της εφαρμογής μου. Παράδειγμα: αυτή τη στιγμή η σύνδεση του SocialWhale με το Facebook γίνεται από τα Settings τα οποία βρίσκονται στο κάτω μέρος της σελίδας. Θα προτιμούσα να το ανακάλυπτα αυτό, χωρίς να ανατρέξω στο blog για βοήθεια. Ανεξάρτητα από το αν είμαι έμπειρος χρήστης ή όχι, το design μπορεί να λύσει τέτοιου είδους θέματα.
Επιπλέον, θα προτιμούσα ένα interface που, χωρίς να μου αφαιρεί τα features του SocialWhale, να μου κάνει πιο ελαφριά την εμφάνιση της σελίδας, πιθανώς με αλλαγές στην τυπογραφία, τα εικονίδια, τα κουμπιά και την εκμετάλλευση του κενού χώρου.
Ένα απόκρυφο μυστικό: όταν ο χρήστης νιώθει καλά με την εφαρμογή του, σβήνει τις τύψεις ότι σπαταλά χρόνο στα social networks και θέλει να τη χρησιμοποιεί περισσότερο. Σε αυτή τη λογική οι γκρίνιες για το βαρετό design του Facebook είχαν βάση.
Ένα επιχειρηματικό μοντέλο;
Θα πλήρωνα για το SocialWhale ως desktop εφαρμογή. Δεν ξέρω το ποσό, αλλά σίγουρα δε θα είχα πρόβλημα να το κάνω. Ακόμα καλύτερα, θα χαιρόμουν να βλέπω διαφημίσεις σαν αυτές που βλέπω στο Tweetie. Μάλιστα θα ήμουν διατεθειμένος να τις εμπιστευτώ, από τη στιγμή που τις προσφέρει ένας τόσο καλός client.
Αυτή την κλασσική προσέγγιση πιστεύω ότι μπορεί να την παρέχει το SocialWhale. Βέβαια σε αυτό το σημείο εγείρονται κι άλλα θέματα όπως π.χ. το δίκτυο των διαφημιζόμενων, αλλά αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν έχει να κάνει με το post αυτό.
Σύνοψη
Το SocialWhale είναι ό,τι καλύτερο έχω δει από εφαρμογή που βγήκε στην Ελλάδα και αφορά τα social networks. Διαισθάνομαι, μια και ποτέ δεν έχουμε μιλήσει με το Νίκο για το θέμα, ότι είναι ένα βήμα πριν να αποτελέσει ένα κανονικότατο startup με στόχους που φτάνουν πολύ ψηλά. Πιστεύω ότι έχει κάθε δυνατότητα να τα καταφέρει και να ανταποδόσει την προσπάθεια και το μεράκι που έχει μπει σε αυτή τη δουλειά.
Πολλά πολλά συγχαρητήρια και ό,τι καλύτερο για το μέλλον.
Το porcupine letter έρχεται δύο Παρασκευές κάθε μήνα και κάνει τα Σαββατοκύριακα σας να είναι πιο μεγάλα.
Εγγραφείτε στο newsletter το οποίο κανένας δε θέλει να σταματάει να το λαμβάνει. (Για την ακρίβεια: έχουν διαγραφεί 9 παραλήπτες τα τελευταία 4 χρόνια.) Δείτε πώς είναι.