Στο χώρο του Internet οι ευκαιρίες για ένα δημιουργικό άνθρωπο να κάνει περισσότερα από ένα πράγματα σκάνε συνέχεια μπροστά του. Κάπως έτσι προκύπτουν τα pet projects ή, όπως τα λένε οι 37signals, τα by-products.
Μου αρέσουν τα pet projects.
Όπως τα πουλιά του Twitter σηκώνουν τη φάλαινα που έχει crashάρει από το νερό, έτσι κι ένα pet project μπορεί να αφαιρέσει πίεση από την καθημερινότητα. Μπορεί να εκφράσει όλη εκείνη τη δημιουργικότητα που κάπου μπλοκάρει εξαιτίας των υποχρεώσεων.
Τα pet projects πολλές φορές προκύπτουν χωρίς στόχους κι αυτό βοηθάει ακόμα περισσότερο. Κάνεις αυτό που θες όπως εσύ θες, χωρίς να αποβλέπεις σε κάποιο μετρήσιμο κέρδος. Βέβαια, όταν βάζεις στόχους, τότε αναγκαστικά αρχίζεις και μετράς πράγματα. Όμως αυτό δεν είναι πάντα πρόβλημα. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που μετράς είναι το ποιος είσαι, τι θες και μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Μαθαίνεις, δηλαδή, όλη την ώρα.
Σπάνια έχουμε ευκαιρίες να δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας σε νέους χώρους. Τα pet projects είναι αυτοί οι νέοι χώροι. Όταν λοιπόν δοκιμάζεις ξανά και ξανά αποκτάς επιδεξιότητες (βλ. skills) που δε φανταζόσουνα. Κάτω από αυτή την οπτική γωνία, κανένα pet project δεν μπορεί να είναι αποτυχημένο.
Ένα από τα pet projects που έχω εχω χαρεί πολύ είναι το SSmap της Ζαχαρένιας και του Στέλιου. Τους έχω ζηλέψει τόσο ωραία που τα λένε. Αν σταματήσει αύριο, θα με πειράξει κι αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι είναι καλό.
Νομίζω ότι ισχύει παντού, είτε είναι product είτε είναι by-product: Αυτό που έχεις δημιουργήσει σε ευχαριστεί να το χρησιμοποιείς; Αν αυτό που κάνεις σήμερα σταματήσει, σε πόσους θα λείψει; Τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι μαθήματα στο κομμάτι business πια. Αυτό είναι ένα ακόμα καλό που προκύπτει από ένα pet project. Σε βάζει δηλαδή να σκεφτείς σε πεδία, που χωρίς αυτό δύσκολα θα έμπαινες.
Γιατί καλό το να μαθαίνεις από τις αποτυχίες, αλλά ακόμα καλύτερο να μαθαίνεις από τις επιτυχίες. Κάθε pet project είναι μια σειρά από πολλές μικρές νίκες. Ακόμα κι αν στο τέλος το κλείσεις εντελώς, μην πιστέψεις ότι δεν έχεις πάει πουθενά - είναι λάθος.
Και φυσικά, τέτοιες προσπάθειες μπορούν να είναι επικερδείς και οικονομικά. Ακόμα θυμάμαι τη δεν-ξέρω-πως-να-τη-χαρακτηρίσω άποψη ότι στο Internet είναι ανήθικο να βγάζεις χρήματα. Εντάξει, το ξεπεράσαμε αυτό (θέλω να) πιστεύω. Ελπίζω να μην περάσουμε τώρα στη δαιμονοποίηση των pet projects ως πηγή εναλλακτικού εισοδήματος.
Απ' όποια μεριά κι αν το δει κάποιος, τα pet projects είναι καλό πράγμα.
Επιστρέφοντας στην εισαγωγική παράγραφο: αυτοί που θέλουν να βλέπουν έναν άνθρωπο με την ιδιότητα Χ και με καμία άλλη, θα το κάνουν ούτως ή άλλως. Οπότε, αυτό δεν μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας για να μην κάνεις αυτό που θες. Κάποτε τα λέγαμε χόμπυ, τώρα έχουν αλλάξει ελαφρά μορφή, αλλά παραμένουν εκφάνσεις του ποιοι είμαστε και τι μας αρέσει να κάνουμε.
Το ίδιο ισχύει και για το φόβο να αποτύχει το pet σου: αν το δεις θετικά, δεν αποτυγχάνεις ποτέ. Είναι ένα win-win situation, που θα λέγανε και οι ειδικοί.
Περισσότερα για τα pet projects: A Pet Project is For Life, Not Just for Christmas
Το porcupine letter έρχεται δύο Παρασκευές κάθε μήνα και κάνει τα Σαββατοκύριακα σας να είναι πιο μεγάλα.
Εγγραφείτε στο newsletter το οποίο κανένας δε θέλει να σταματάει να το λαμβάνει. (Για την ακρίβεια: έχουν διαγραφεί 9 παραλήπτες τα τελευταία 4 χρόνια.) Δείτε πώς είναι.