Περί κακών managers
Πολλές φορές τυχαίνει να σκεφτώ και να συζητήσω με φίλους για τους managers που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Project managers, product managers, operation managers… Είναι τόσοι οι managers που δεν ξέρω τελικά ποιος έχει απομείνει να κάνει τη βρώμικη δουλειά, τη λάντζα.
Δεν τους εκτιμώ και ιδιαίτερα τους managers. Κυρίως επειδή οι περισσότεροι είναι λάθος άνθρωποι σε λάθος θέση. Κι επειδή οι εταιρείες στην Ελλάδα, βαφτίζουν κάποιον manager για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του. Κάποιες φορές σκέπτομαι ότι ίσως και να τους αδικώ. Η δουλειά του manager είναι δύσκολη. Είναι πολύπλοκη. Δε θα ήθελα να ήμουν manager, αλλά θα ήθελα πολύ να έχω έναν καλό manager να μου βγάζει φόρτο δουλειάς από την πλάτη.
Μετά βρίσκω κάποια κείμενα σαν το Microaggression and Management. Τότε ταυτίζομαι. Σκέπτομαι ότι κι άλλοι άνθρωποι έχουν τραβήξει τα πάνδεινα από managers κι ας ζουν σε πιο πολιτισμένα περιβάλλοντα. Δε με παρηγορεί αυτό, αλλά είναι μια αρχή.
Το Microaggression and Management μιλάει για την εξουσία και την έπαρση των managers. Για το πως χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να πετύχουν τους στόχους τους και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους της ομάδας τους. Να διαλύσουν ουσιαστικά την ομάδα και να τη διαιρέσουν σε μονάδες που θα τις ελέγχουν καλύτερα. Να βγάζουν ανισόρροπους ή κακούς team players ή υπερβολικά συναισθηματικούς όσους δεν τους υπακούνε τυφλά. Να στρέφουν έντεχνα τους υπόλοιπους εναντίον αυτών που δε μάσησαν. Να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και να βγάζουν εκτός κριτικής τους εαυτούς τους. Να αναδεικνύονται σε αυθεντίες κερδίζοντας λάθος εντυπώσεις. Να τιμωρούν ύπουλα αλλά με σαφήνεια αυτόν που “δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις”.
Αν διερωτάστε γιατί δεν υπάρχουν καλές ομάδες στις web υπηρεσίες, μην ψάχνετε άλλο. Αυτός είναι ο #1 λόγος.
Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο έντονα προτείνω να διαβάσετε το Microaggression and Management.