porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Lion, iOS και MacBook Air vs. Chrome OS: Η μάχη για τους προσωπικούς υπολογιστές της επόμενης μέρας

Lion, iOS και MacBook Air vs. Chrome OS: Η μάχη για τους προσωπικούς υπολογιστές της επόμενης μέρας

Ο τίτλος ακούγεται λίγο δραματικός από μόνος του. Αν όμως δούμε τα πράγματα από μία απόσταση νομίζω ότι δεν είναι. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Chrome OS

Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει αναμονή. Αναμονή που έχει να κάνει με το Chrome OS, το λειτουργικό σύστημα της Google, που όλο ετοιμάζεται κι όλο εδώ δεν είναι. Βέβαια, το γεγονός ότι ακόμα δεν το έχουμε δει είναι δικαιολογημένο. Η Google δεν είναι ακόμα έτοιμη. Είναι σχεδόν έτοιμη. Μέχρι και ένα social network έχει να μας δώσει πια.

Το Chrome OS, το λειτουργικό που θα βάζει τον υπολογιστή, το hardware δηλαδή, σε δεύτερη μοίρα ακούγεται συναρπαστικό. Η Google ετοιμάζει το Chrome OS για οποιονδήποτε κοινό, φτηνό φορητό υπολογιστή.

Το Chrome OS λοιπόν, θα έρχεται πακέτο με μικρά laptops που δε θα έχουν ανάγκη εγκατάστασης κανενός προγράμματος μια και όλα θα είναι στο cloud: τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένων, λογιστικών φύλλων και παρουσιάσεων είναι έτοιμα. Το καλύτερο e-mail του κόσμου, το Gmail, επίσης. Ο browser, ο Chrome, το ίδιο. Μαζί τους έρχονται και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες που για το μέσο χρήστη προσωπικού υπολογιστή είναι υπεραρκετές. Ό,τι λείπει π.χ. μουσική, ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Η Google εδώ και χρόνια πετάει μπαλάκια σε όλες τις κατευθύνσεις. Η ώρα που θα τα μαζέψει και θα τα πασάρει κάτω από μία κοινή ομπρέλλα πλησιάζει.

Ποιον αφορούν όλα αυτά;

Τους πάντες!

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος των προσωπικών υπολογιστών ετοιμάζεται για μια μεγάλη μετάβαση. Η Microsoft, που μέχρι σήμερα κυριαρχούσε στο χώρο, πληρώνει τη απύθμενη δυσκαμψία της. Τώρα μοιάζει με ένα πληγωμένο θηρίο στο οποίο είναι έτοιμα να ασελγήσουν πάνω του τα αρπακτικά Apple και Google.

Νομίζω ότι στο πολύ κοντινό μέλλον θα δούμε συνταρακτικές αλλαγές στις συνήθειες του μέσου χρήστη υπολογιστή. Αυτό, που έμπαινες σε ένα σπίτι και όταν πλησίαζες την οθόνη έβλεπες το σήμα των Windows, θα πάψει να είναι ο κανόνας. Τα χρόνια αλλάζουν και η πίτα που κατέχει η μεγάλη μαμά του Redmond είναι πολύ ελκυστική για να αγνοείται για πάντα.

Απλώς όλα είναι θέμα ωριμότητας των συνθηκών. Ή αλλιώς timing.

Τι κάνει η Apple για το μέλλον της;

Η Apple δεν είναι πια ο outsider που αφορούσε λίγους και “ψαγμένους”. Είναι ο παντοκράτορας των tablets βλ. iPad, βασικός παίκτης της κινητής τηλεφωνίας βλ. iPhone και ρυθμιστής της μουσικής βιομηχανίας βλ. iTunes.

Με άλλα λόγια, η Apple είναι ένα κατεστημένο. Με τη διαφορά ότι διατηρεί τα ποιοτικά της standards τόσο ψηλά που γίνεται αποδεκτό με χαρά από το κοινό της. Όμως όπως κάθε κατεστημένο, δε θέλει να απεμπολήσει ούτε σπιθαμή της επικράτειάς της και πεινάει για περισσότερα.

Επιπλέον, η Apple κατασκευάζει έξοχο hardware. Μόνο που οι υπολογιστές της ποτέ δεν έγιναν mainstream με το συμβατικό τρόπο. Μπήκαν από την πίσω πόρτα μέσω των iPod, iPhone και iPad.

Η προ των πυλών αλλαγή στους προσωπικούς υπολογιστές, θα είναι για την Apple μια ευκαιρία που δεν μπορεί να την αφήσει να χαθεί χωρίς, τουλάχιστον, μια καλή, λυσσαλέα μάχη. Κι εδώ ο αντίπαλος δεν είναι η Microsoft, είναι η Google.

Στο πόκερ αυτό η Apple παίζει τα ρέστα της και δείχνει πρώτη τα φύλλα της.

Ο συνδυασμός Lion-iOS-MacBook Air

Πριν μερικές μέρες η Apple λανσάρισε τον καλύτερο φορητό υπολογιστή που έφτιαξε ποτέ: το νέο MacBook Air. Τι ήταν πριν τρία χρόνια το Air; Ένας υπολογιστής για περιορισμένο κοινό, ένα niche κοινό με ειδικές απαιτήσεις. Τι είναι σήμερα; Ένας υπολογιστής για όλους. Σε πολύ προσιτή τιμή. Είναι ένας υπλογιστής για τον οποίο η Apple ισχυρίζεται ότι "ο καθένας θα έπρεπε να τον έχει".

Ταυτόχρονα, η Apple αλλάζει το λειτουργικό της σύστημα. Το Lion, υπακούει στη λογική όλων των τελευταίων λειτουργικών της βιομηχανίας του Cupertino (Tiger, Leopard, Snow Leopard) που λέει ότι οι αλλαγές που φέρνει δεν είναι κοσμογονικές, αλλά βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη στις λεπτομέρειες. Κυρίως όμως είναι μία μεγάλη, σχεδόν βίαια μετάβαση από το συμβατικό τρόπο αλληλεπίδρασης του χρήστη με το σύστημα σε ένα μοντέλο που μοιάζει πολύ με αυτόν των συσκευών όπως το iPhone και το iPad.

Το νέο iOS, το λειτουργικό των iPhone, iPad, iPod, που ετοιμάζεται έρχεται και δένει με τα MacBook Air και το Lion με μια σειρά λειτουργιών κάτω από το όνομα iCloud. Ένα μοντέλο που πλησιάζει σε αυτό του Chrome OS, που αναφέρθηκε πιο πάνω. Το iCloud θα κάνει τον πελάτη της Apple να μην έχει ανάγκη να φύγει από το περιβάλλον της Apple σε κάθε επίπεδο. Οι συσκευές θα συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και τα αρχεία θα είναι προσβάσιμα απ’ όλες όπου κι αν είναι ο χρήστης τους.

Το κοινό που η Apple κατέκτησε μέσω των iPhone και iPad θέλει να το βάλει να κάνει κι ένα ακόμα (δύσκολο) βήμα: να το φέρει πιο κοντά στον προσωπικό της υπολογιστή. Όλα αυτά με τη σφραγίδα της κομψότητας σε επίπεδο hardware και software. Φυσικά.

Η μάχη στα σημεία

Η Apple και η Google έχουν κάτι να μας δώσουν και κάτι να μας ζητήσουν ως αντάλλαγμα. Τι;

Τι δίνει η Google;
Ένα φοβερό πακέτο δωρεάν υπηρεσιών και προγραμμάτων που ζουν στο cloud, δουλεύουν άψογα και είναι προσεγγίσιμα απ’ οπουδήποτε. Σε ένα hardware που θα είναι αδιάφορο και φτηνό.

Τι ζητάει η Google;
Ζητάει εμπιστοσύνη. Ζητάει πάρα πολλή εμπιστοσύνη κι εξίσου πολλά online αρχεία. Γιατί; Γιατί βγάζει χρήματα κυρίως από τις διαφημίσεις της.

Τι δίνει η Apple;
Ένα πιο συμβατικό τρόπο αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή, ένα πολύ πιο γυαλιστερό και όμορφο περιβάλλον και αύρα από τις φορητές της συσκευές. Σε ένα hardware που περνάει κι αφήνει τους άλλους να φάνε τη σκόνη του.

Τι ζητάει η Apple;
Ζητάει να εμπιστευθούμε το οικοσύστημά της και να αγοράσουμε τις συσκευές της. Γιατί από εκεί βγάζει κυρίως τα χρήματά της.

Το ανθρώπινο μυαλό αρέσκεται στο να χαρακτηρίζει κάποιον καλό και κάποιον άλλο κακό. Είναι βολικό, βρίσκει ένα χώρο να ανήκει και μπορεί να αρθρώσει επιχειρήματα. Όμως εδώ δεν υπάρχει καλός και κακός. Υπάρχουν δύο εταιρείες που είναι δύσκολο ακόμα και να συλλάβουμε το μέγεθός τους. Δύο μεγαθήρια που το καθένα προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο με τον τρόπο του. Γιατί το πως θα μοιραστεί το κοινό που χρησιμοποιεί υπολογιστές στην καθημερινότητά του είναι τόσο σημαντικό που αξίζει να γίνει και ο μεγαλύτερος πόλεμος για το σκοπό αυτό.

Η μάχη θα είναι τόσο άγρια που ακόμα και η Microsoft θα φαίνεται συμπαθητική μετά απ’ όλα αυτά.
(Τσκ τσκ τσκ.... πάντα υπερβολικός.)

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος Η καλύτερη 404 σελίδα του κόσμου