porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Το μυστικό της ευτυχίας λέγεται “flow”

Το μυστικό της ευτυχίας λέγεται “flow”

Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος έχει τα βασικά, δηλαδή υγεία κι ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, τι πρέπει να κάνει για να φτάσει σε αυτό που αποκαλούμε “στιγμές ευτυχίας”;

Ο Mihaly Csikszentmihalyi (προφέρεται chick-sent-me-high-ee), ψυχολόγος, το ψάχνει εδώ και πολλά χρόνια. Γρήγορα απορρίπτει ως απάντηση τα περισσότερα χρήματα. Οι έρευνές του καταλήγουν στον όρο "flow". Στα ελληνικά μάλλον θα του ταίριαζε πιο καλά το "ροή".
Η ροή αυτή περιγράφει μια κατάσταση, κατά την οποία ο άνθρωπος είναι απόλυτα συγκεντρωμένος σε μια νοητική διεργασία π.χ. στο να παίζει μουσική ή να γράφει. Η συγκέντρωση είναι τόσο μεγάλη που το flow τον απομονώνει εντελώς από το περιβάλλον του. Ο χρόνος μοιάζει σαν να μην υπάρχει. Η ικανοποίηση που προκαλείται είναι αυτοτελής, δεν εξαρτάται δηλαδή από το αποτέλεσμα κι από εξωτερικούς παράγοντες. Υπάρχει για να υπάρχει.

Όμως για να φτάσει κάποιος στο flow ή στο in the zone όπως αλλιώς λέγεται δεν είναι απλό. Χρειάζεται ένας συνδυασμός ικανοτήτων και της ανάλογης πρόκλησης. Αν δεν είσαι αρκετά καλός, βαριέσαι. Αν η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη, αγχώνεσαι.

Το διάγραμμα Πρόκλησης/Δεξιοτήτων προς την επίτευξη του Flow
Το διάγραμμα Πρόκλησης/Δεξιοτήτων προς την επίτευξη του Flow

Όμως, ο ίδιος ο Csikszentmihalyi τα λέει πιο καλά.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι αρκετά για να κλείσει το θέμα, δεν ξέρω αν κλείνει γενικώς. Αλλά νομίζω ότι ο τρόπος που το προσεγγίζει ο Csikszentmihalyi είναι ένας από τους πιο πετυχημένους που έχω ακούσει.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Τα πρώτα 3.000 χλμ. είναι τα δύσκολα Spotify vs. Apple Music - Λίγη ακόμα μουσική online