Το porcupine colors είναι το μοναδικό web design & development studio στην Ελλάδα που ανήκει στο Professional Network του Expression Engine. Πράγμα που σημαίνει ότι είχα την ευκαιρία να δω την έκδοση 2.0 αρκετό καιρό πριν να κυκλοφορήσει. Οπότε, είναι ευκαιρία για ένα review.
Η ιστορία με δυο κουβέντες; Παραμένει με διαφορά το καλύτερο CMS για design και τώρα πια είναι ένα πυρηνικό όπλο και για development.
Αλλαγές στο look and feel του Control Panel
Το control panel του Expression Engine έπρεπε οπωσδήποτε να βελτιωθεί. Αυτό έγινε. Οι designers που ανέλαβαν να το σχεδιάσουν είχαν δύσκολη δουλειά: να δημιουργήσουν ένα interface που θα βοηθάει το διαχειριστή να έχει μπροστά του όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (που είναι πάρα πολλά) και ταυτόχρονα να είναι εύχρηστο.
Το αποτέλεσμα του δραστικού επανασχεδιασμού του interface του Control Panel του Expression Engine είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Νιώθω όμως ότι δεν έχει φτάσει στο 100%. Πάντως τώρα, πολλές από τις λειτουργίες γίνονται με τη βοήθεια κώδικα AJAX κι αυτό είναι εξαιρετικό.
Το περιβάλλον διαχείρισης περιέχει πολλά νέα και απαραίτητα features όπως π.χ. Image Editor, mode συγγραφής κειμένων (καταπληκτική κίνηση), εύκολη πρόσβαση στα multimedia αρχεία, περιοχές που προσαρμόζονται στις ανάγκες του διαχειριστή κ.α.
Το Expression Engine έχει μια ιδιατερότητα στη διαχείριση: δεν υπάρχουν αρχεία προς επεξεργασία π.χ. η Αρχική Σελίδα ενός site δεν είναι ένα αρχείο ή η σύνθεση πολλών αρχείων όπως συμβαίνει π.χ. στο Wordpress. Κάθε σελίδα δημιουργείται on the fly (δηλ. την ώρα που ζητείται από τον επισκέπτη). Έτσι, ο designer/developer/διαχειριστής στην ουσία επεμβαίνει σε κομμάτια κώδικα που αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων. Μέχρι σήμερα, αν κάποιος ήθελε να επέμβει σε αυτά, έπρεπε ή να κάνει τις αλλαγές επί τόπου σε ένα περιβάλλον που δε βολεύει ή να τα κατεβάσει τοπικά, να κάνει τις όποιες αλλαγές και να κάνει επικόλληση του νέου κώδικα. Όχι πια. Παρότι το σύστημα συνεχίζει να δουλεύει όπως πριν (αρχεία on the fly), αυτά τα κομμάτια κώδικα μπορούν να αλλαχθούν από οποιονδήποτε html editor και να αποθηκευτούν σαν να ήταν ξεχωριστά αρχεία. Ανακούφιση.
Συνοπτικά, το νέο Control Panel είναι πολύ πιο εύχρηστο και πλήρες. Είναι πια ένα σύγχρονο σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από αρχάριους.
Με τις πλάτες του CodeIgniter
Το CodeIgniter είναι ένα framework γραμμένο σε PHP. Έχει διακριθεί πολλές φορές στο παρελθόν και οι ειδικοί το εκθειάζουν. Το νέο Expression Engine είναι 100% code-ignite-d. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι ικανό να μετατραπεί από ένα blog σε ένα πολύπλοκο portal, σε ένα μικρό ηλεκτρονικό κατάστημα ή σε (βάλτε ό,τι νομίζετε εδώ).
Ξεκινώντας από μια στέρεη βάση, είναι δομημένο έτσι ώστε να καλύπτει ένα μεγάλο εύρος αναγκών. Όσες από αυτές τις ανάγκες δεν καλύπτονται από τα βασικά, είναι εύκολο να γραφτεί νέος κώδικας που θα πάει το site σε όποια άκρα χρειαστεί.
Ήδη ήμουν πολύ σίγουρος με το παλιότερο Expression Engine. Πόσο μάλλον τώρα. Αρκεί να πω ότι, αν και ποτέ δε θα ένιωθα ασφάλεια να επεκτείνω μια άλλη πλατφόρμα, κατάφερα να γράψω δικό μου κώδικα για τα design posts (κάθε post να έχει μοναδική εμφάνιση). Αυτή ήταν ουσιαστικά η μοναδική επιπλέον ανάγκη να το επεκτείνω. Όλο το υπόλοιπο site θα μπορούσε κανονικότατα να τρέχει και χωρίς plugins. (Έχω μερικά, για των οποίων την αξία δεν έχω πειστεί ακόμα 100%.) Τόσο καλογραμμένο είναι. Τώρα που έχει τις πλάτες του CodeIgniter, πιστεύω ότι δεν έχει όρια.
Το business model του Expression Engine
Το Expression Engine δε διατείθεται δωρεάν. Η έκδοση 2.0 μάλιστα κοστίζει περισσότερα από την προηγούμενη. Την ίδια στιγμή η καμπύλη εκμάθησης (learning curve) του συστήματος είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με άλλα CMS. Αυτό έκανε πολύ κόσμο να μην το προτιμά.
Οι άνθρωποι που αποφάσιαν να το επιλέξουν (κι ακόμα περισσότερο αυτοί που βάσισαν τη δουλειά τους στο Expression Engine) εκτίμησαν την απίστευτη ελευθερία που δίνει στο design. Επιπλέον, βρήκαν το support που χρειάζονταν μέσα από το προσωπικό που υποστηρίζει την πλατφόρμα και είναι ουσιαστικά 24/7 διαθέσιμο για να βοηθήσει. Αυτό εξάλλου πληρώνουμε στην ουσία.
Με αυτά τα δεδομένα, το business model του Expression Engine, χωρίς να απευθύνεται σε κάποιο niche κοινό είναι στοχευμένο στους επαγγελματίες που σαφώς και δεν τους ενδιαφέρει να φτιάξουν ένα ακόμα blog. Εξάλλου, σε αυτό το Wordpress είναι αχτύπητο. Προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος οι ανθρωποι του Εxpression Engine να θέλουν να πιάσουν το κοινό του Wordpress. Στοχεύουν σε projects με μεγαλύτερες απαιτήσεις.
Η έκδοση 2.0 λοιπόν, θα συνεχίσει να είναι η αγαπημένη των designers και την ίδια στιγμή ανοίγει την πόρτα στους developers, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν άλλα CMS για να κάνουν τη δουλειά τους.
Συνοψίζοντας
Η επόμενη φάση αυτού του site θα είναι σε Expression Engine 2.0. Αυτό δεν είναι νέο. Η επόμενη φάση αυτού του site θα είναι σε Expression Engine 2.0. Αυτό δεν είναι νέο. Το νέο είναι ότι όλος αυτός ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι αυτή τη νέα έκδαση μας ταλαιπώρησε, μας εκνεύρισε, μας χάλασε κάποια χρονοδιαγράμματα, αλλά δεν πήγε χαμένος.
Έχοντας δουλέψει σε πάνω από 10 CMS όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ να το ξαναπώ: το Expression Engine 2.0 είναι το καλύτερο CMS που έχω δει ποτέ.
Το porcupine letter έρχεται δύο Παρασκευές κάθε μήνα και κάνει τα Σαββατοκύριακα σας να είναι πιο μεγάλα.
Εγγραφείτε στο newsletter το οποίο κανένας δε θέλει να σταματάει να το λαμβάνει. (Για την ακρίβεια: έχουν διαγραφεί 9 παραλήπτες τα τελευταία 4 χρόνια.) Δείτε πώς είναι.