porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › ellispoint.gr: you can look but you’d better not touch

ellispoint.gr: you can look but you’d better not touch

Αν θα έπρεπε με δυο λόγια να περιγράψω το αίσθημα που μου άφησε το ellispoint.gr θα έλεγα: είναι ένα website ευχάριστο να το βλέπεις, αλλά δύσκολο να το διαβάσεις. Από αυτό προκύπτει και ο τίτλος του post.

Η υπερβολή στο μεγαλείο της: Αρχική Σελίδα

Το οριζόντιο scrolling των σημαντικότερων κειμένων είναι δύσχρηστο. Αυτό αφορά όλα τα κινούμενα scrollers που δεν μπορείς να σταματήσεις και να διαβάσεις με την ησυχία σου. Δημιουργεί αναστάτωση στο χρήστη, γιατί τον αποσπά οπτικά και του αφαιρεί έλεγχο. Μερικές φορές κινείται με αστραπιαία ταχύτητα και σε ζαλίζει. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο σοβαρό μειονέκτημα.

Το κεντρικό scrollbar

Αυτό το scrolling έχει διαφορετικά χρώματα από άρθρο σε άρθρο και ο επισκέπτης δεν έχει καμία ένδειξη τι αφορά το κάθε χρώμα. Όσοι κατασκευάζουμε websites πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανένας επισκέπτης δεν είναι υποχρεωμένος να αντιληφθεί τι θέλει να πει ο designer (όπως λέμε "τι εννοεί ο ποιητής"). Γιατί ο designer δεν κάνει τέχνη, είναι εκεί για να βοηθήσει τον άνθρωπο που θα δει το site.

Πάντως όλο αυτό το κυρίαρχο εφέ της αρχικής σελίδας δε βλέπω το λόγο γιατί να έχει γίνει σε Flash. Αυτό από μόνο του είναι ένα επιπλέον εμπόδιο στην ευχρηστία και την προσβασιμότητα.

Η ακατανόητη ένδειξη: Ιστός

Ένα άλλο θέμα: κάποια από τα κείμενα έχουν αυτή την κόκκινη ένδειξη με τη λέξη "Ιστός". Δεν κατάλαβα τι σημαίνει. Όλο το Web δεν είναι ταυτόσημο με τη λέξη "Ιστός"; Τι διαφορετικό έχει αυτό το σηματάκι; Γιατί να είμαι υποχρεωμένος να μαντέψω;

Οι ειδήσεις ανοίγουν σε νέο παράθυρο χωρίς σχετική ένδειξη

Λίγο πιο κάτω στο sidebar βλέπουμε μια σειρά από ειδήσεις. Όμως αυτές οι ειδήσεις δεν είναι παρά αναδημοσίευση από άλλα sites. Μέχρι να κάνει κάποιος κλικ σε μία από αυτές δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ούτε ότι η είδηση θ' ανοίξει σε νέο παράθυρο. Όσο κι αν μας ενοχλεί, ν' αφήνει ο επισκέπτης το site μας για κάποιο άλλο, αν έχουμε συνδέσμους σε εξωτερικές σελίδες το σωστό είναι και να προειδοποιούμε και να μην ανοίγουμε τα links σε νέο παράθυρο. Γιατί; Γιατί είναι μία μη αναμενόμενη εξέλιξη για τον επισκέπτη. Οτιδήποτε σπάει το convention της κανονικής πλοήγησης καλό είναι να αποφεύγεται. (Αν το link είναι όμως ένα .pdf αρχείο, αλλάζουν τα πράγματα.)

Γενικότερα τώρα, η Αρχική Σελίδα με ενοχλεί με την υπερβολική χρήση JavaScript & Flash. Έχω την αίσθηση, ότι κάποια από τα εφέ υπάρχουν για να υπάρχουν. Ο κόσμος δεν μπαίνει όμως σε ένα website, ειδικά δημοσιογραφικό, για να χαζέψει τα εφέ, αλλά για να διαβάσει. Την 1η φορά θα τα δεχτεί. Μετά την 3η θα τα βαρεθεί. 5η δε θα υπάρξει. Δυστυχώς, δεν πήραμε κανένα μάθημα από την υπερβολική και λάθος χρήση του Flash όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι κρίμα γιατί αυτά τα σοβαρά μειονεκτήματα ακυρώνουν και την ευχάριστη εμφάνιση της Αρχικής Σελίδας και την πρωτοτυπία της προσέγγισης.

Πράγματα που μπαίνουν για να μπουν

Links που μπαίνουν απλώς για να καλυφθεί ένα κενό

Εννοώ το χώρο με τα links προς άλλα ειδησεογραφικά postals και ραδιόφωνα. Αν το site δεν πληρώνεται για να βάλει αυτά τα links, ποιος είναι ο λόγος να υπάρχουν σε κάθε σελίδα; Αν θέλει απλώς να βοηθήσει τον επισκέπτη, γιατί λείπουν αρκετά links από τη λίστα;

Έχω την εντύπωση ότι απλώς υπήρχε ένα κενό στο συγκεκριμένο σημείο του layout και έπρεπε να καλυφτεί με κάτι. Ε αυτό το κάτι βρέθηκε.

Λάθη στην ονοματοδοσία της πλοήγησης

Κακή ονοματοδοσιά για τις κατηγορίες

Καταλαβαίνω τι σημαίνουν οι κατηγορίες "Πολιτική/Οικονομία", "Κοινωνία", "Κερκίδα". Τι σημαίνει όμως "Καυτή Πατάτα"; Πρέπει να το μαντέψω κι αυτό;

Τι διαφορά έχει η κατηγορία "Υδρόγειος" από το "Think Green"; Στην αρχή πίστεψα ότι το "Υδρόγειος" έχει να κάνει με περιβάλλον. Αφού όμως μπήκα στην κατηγορία, το κατάλαβα. Ας πούμε ότι ήταν δικό μου το λάθος.

Συνολικά όμως οι βασικές κατηγορίες, είναι οι μισές στα ελληνικά, οι μισές στα αγγλικά κι αυτό είναι θέμα. Αν μπει ο πατέρας μου στο site πιθανόν να αντιληφθεί αυτό που δεν μπόρεσα εγώ πιο πάνω. Θα μπορέσει όμως να καταλάβει το "Viva La Vida"; Εκτός, αν ο πατέρας μου είναι αδιάφορο για το site αν θα μπερδευτεί.

Ο πανικός μέσα στις κατηγορίες

Βρίσκομαι στην κατηγορία "Καυτή Πατάτα". Αρχικά, δεν έχω καμία ένδειξη από την πλοήγηση. Δε θα έπρεπε στο μενού να βλέπω την κατηγορία με ένα άλλο χρώμα; Βασικό θέμα, ειδικά για website με τόσο πολύ περιεχόμενο.

Μπερδεμένη συμπεριφορά του layout

Λίγο πιο κάτω, βλέπω καθαρά ότι το site προβάλλει το άρθρο στο σκούρο background. Όταν όμως κάνω rollover στο άρθρο δεξιά, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με περισσότερα από αυτό το άρθρο. Όλο αυτό είναι επίσης μη αναμενόμενη συμπεριφορά για τον επισκέπτη με τον τρόπο που γίνεται. Όμως να δεχτώ ότι είμαι αυστηρός.

Το "ellispoint" που αναγράφεται σε κάθε άρθρο τι σημαίνει; Είναι απλώς ένδειξη σε ποια ιστοσελίδα βρίσκομαι ή κάτι άλλο; Η μικρή εικόνα με την ανθρώπινη φιγούρα και το λατινικό ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι της τι σημαίνει; Τι είδους πληροφορία μπορώ εγώ να αντλήσω από αυτό; Τα σχόλια πιο κάτω τι αφορούν; Το άρθρο που προβάλλεται; Αν ναι, γιατί απλώνονται σε όλο το πλάτος της σελίδας και δεν περιορίζονται κάτω από το προβαλλόμενο άρθρο;

Αρκούν όλα αυτά για να μπερδέψουν και να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ανασφάλειας; Πιστεύω ναι.

Το καλύτερο σημείο του ellispoint.gr

Η καλύτερη περιοχή του site

Με διαφορά από το επόμενο το καλύτερο σημείο του ellispoint είναι ο χώρος του άρθρου. Καθαρός, χωρίς ενοχλητικά sidebars, εύκολος να τον διαβάσεις και σπάνιος. Δύσκολα βλέπεις τόσο ευχάριστες περιοχές σε άλλα sites.

Το παρακάτω πάντως άρθρο εξαφανίζει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και θυμίζει απόκριες.

Ένα άρθρο με πολύ κακή τυπογραφία

Επίλογος

Νομίζω ότι όσο κάποιος ασχολείται με το ellispoint.gr τόσο βρίσκει σημαντικά προβλήματα στη χρήση του. Όλα όσα ανέφερα είναι τα πρώτα που είδα, αλλά όχι όλα. Ίσως ούτε τα μισά. Εντέλει, πιστεύω ότι πρόκειται για μια ιστοσελίδα με ωραία και ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση, αλλά με μια διάθεση λίγο σαδιστική, σαν να ταλαιπωρεί τον επισκέπτη του από άποψη.

Μπορείς να το χαζεύεις όσο θες, αλλά αν θες να το χρησιμοποιήσεις, θα το μετανιώσεις. You can look but you 'd better not touch.

Να γιατί το design δεν είναι μόνο πως δείχνουν τα πράγματα, αλλά και πως δουλεύουν. Αν λοιπόν αισθητικά το ellispoint.gr είναι καλό, λειτουργικά είναι πιο κάτω κι από μέτριο. Είναι κακό.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Αναπηρία και Διαδίκτυο How we decide