Με δυο λόγια; Μπορούμε ως designers & developers να βελτιώσουμε δραματικά τις συνθήκες πρόσβασης σε μια σελίδα, χωρίς να κουραστούμε.
Αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζεται είναι να γράφουμε καλό κώδικα, σύμφωνο με τα Web Standards και με σωστό σημασιολογικό περιεχόμενο (web semantics). Από τη στιγμή που ξεκινήσουμε να ενσωματώνουμε τον καλό κώδικα στην καθημερινότητά μας, όλα γίνονται πολύ απλά.
Από τη χρήση των Web Standards θα ωφεληθούν περισσότερο οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που όμως δεν είναι και λίγοι. Ωστόσο, θα ωφεληθούν σημαντικά και όσοι έχουν προβλήματα κινητικά, αλλά και ακοής.
Εντέλει, νομίζω ότι αρκεί να γίνει το κλικ και να προσπαθήσουμε να μπούμε για ένα λεπτό στη θέση τους. Δεν έχω κανένα δικό μου άνθρωπο που να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα κι εύχομαι, όπως όλοι μας, να μην έχω και στο μέλλον. Όμως δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφτούμε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει (δυστυχώς) πολύ εύκολα; Το Διαδίκτυο μπορεί να γίνει προσβάσιμο και η ευθύνη γι' αυτό δεν πέφτει σε κανέναν άλλο εκτός από εμάς.
Παλίοτερα, αλλά διαχρονικά κείμενα σε αυτό το site για όσους θέλουν να δουν περισσότερα στο θέμα:
Το porcupine letter έρχεται δύο Παρασκευές κάθε μήνα και κάνει τα Σαββατοκύριακα σας να είναι πιο μεγάλα.
Εγγραφείτε στο newsletter το οποίο κανένας δε θέλει να σταματάει να το λαμβάνει. (Για την ακρίβεια: έχουν διαγραφεί 9 παραλήπτες τα τελευταία 4 χρόνια.) Δείτε πώς είναι.