Contract Killer 2.0
Ένα από τα πράγματα που μαθαίνεις νωρίς (αν είσαι τυχερός) σε αυτή τη δουλειά είναι ότι ποτέ δεν ξεκινάς ένα νέο project, ειδικά αν δε δουλεύεις με κάποιο φίλο, χωρίς πρώτα να έχεις στα χέρια σου μια καλή σύμβαση.
Τι σημαίνει όμως "καλή σύμβαση"; Σημαίνει ένα κείμενο δεσμευτικό και για εσένα και για τον πελάτη, που είναι δίκαιο και για τους δύο, που είναι κατανοητό και που φυσικά είναι νομικά ισχυρό. Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με το θέμα, γνωρίζει ότι αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ δύσκολος.
Στο τέλος του 2008 ο Andy Clarke έφτιαξε μια τέτοια σύμβαση, την είπε Contract Killer και τη δημοσίευσε στο 24 Ways. Ήταν η τέλεια αφορμή για να ξεκινήσω από εκεί που σταμάτησε αυτός και να φτιάξω την ελληνική έκδοχή της σύμβασης αυτής. Από τότε μέχρι σήμερα το ελληνικό Contract Killer εξελίχτηκε και ξέφυγε αρκετά από την πρόταση του Clarke.
Σήμερα φτάνουμε σε ένα milestone, σε ένα σημείο που η σύμβαση έχει βελτιωθεί αρκετά, περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα και φυσικά παραμένει απλή και κατανοητή. Το ελληνικό Contract Killer έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από 20 φορές σε μικρά και μεγάλα projects και τα έχει καταφέρει μια χαρά. Μάλιστα, έχει μπει κάτω από το μικροσκόπιο νομικών κι έχει κοντραριστεί (καθώς δεν πάνε όλα τα projects όπως τα θέλουμε) και συνεχίζει να παραμένει πολύ ισχυρό. Γιατί τελικά τι θες από μία σύμβαση; Να είναι δυνατή όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Τα credits για τη βοήθεια από την αρχή του Contract Killer μέχρι σήμερα ανήκουν και στο Δημήτρη Δημητριάδη για τη βοήθειά του και φυσικά στο νομικό μας σύμβουλο κ. Νικόλαο Σιαμάκη, ο οποίος έλεγξε τη σύμβαση, έκανε παρεμβάσεις, διορθώσεις κι έδωσε τη νομική βαρύτητα που απαιτούνταν.
Είμαι περήφανος για το Contract Killer. Είναι ένα από τα πράγματα που θα χαίρομαι να λέω ότι έκανα σε αυτή τη δουλειά όσα χρόνια κι αν περάσουν.