porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Civilization Revolution για το iPad

Civilization Revolution για το iPad

Δε γράφω συχνά για παιχνίδια, αφού σπάνια παίζω, αλλά το Civilization κι εγώ είμαστε φίλοι από την έκδοση 2, μιλάμε δηλαδή για 10+ χρόνια πίσω. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ερχόταν η εποχή να παίζω σε ένα tablet, αλλά να που έγινε κι αυτό.

Το Civilization Revolution για το iPad είναι μια πάρα πολύ καλή μεταφορά του παιχνιδιού στο tablet. Ξεκινάς με το γνωστό τρόπο, διαλέγοντας δηλαδή χώρα κι επίπεδο δυσκολίας και το πάρτυ αρχίζει: Settler για την πρώτη σου πόλη, οι πρώτοι χαζούληδες Warriors, επικοινωνία με τους γειτονικούς λαούς, ανάπτυξη επιστημών, επιτεύγματα στις πόλεις σου και φυσικά νέα κομμάτια με το πέρασμα των εποχών. Οι θέσεις στις όποιες σε βγάζει το παιχνίδι όταν ξεκινάς είναι καλές. Αν όμως θες πολύ την πρωτεύσουσά σου σε ένα στρατηγικό σημείο στο χάρτη, θα ξεκινήσεις αρκετές φορές ξανά και ξανά.

Civilization Revolution

Έπαιξα λίγα παιχνίδια στο ευκολότερο επίπεδο και μετά ανέβηκα, όπως συνήθως κάνω με τις νέες εκδόσεις του Civ. Το ευχάριστο ήταν ότι σε αντίθεση με τις εκδόσεις για το PC, στο tablet το επίπεδο της δυσκολίας ανέβαινε πολύ σωστά. Πολύ ψηλά σε επίπεδο αποφεύγω να πηγαίνω γιατί πρέπει να κάνεις πολύ συγκεκριμένα βήματα και ακραίους υπολογισμούς για να νικήσεις και κάπου εκεί χάνω το ενδιαφέρον μου.

Επειδή απεχθάνομαι τον πόλεμο, πάντα κοιτάζω να φτιάξω μια αποδεκτή άμυνα στις πόλεις και κοιτάζω να το ρίξω στην επιστήμη και στις τέχνες (ευτυχώς που οι Έλληνες στο παιχνίδι έχουν τη Δημοκρατία ως βασικό πολίτευμα και ο πόλεμος δεν ευνοείται έτσι κι αλλιώς). Όπως και να'χει, αυτή η στρατηγική σε multiplayer επίπεδο θα με ξεπάστρευε για πλάκα. Στο Civilzation Revolution άντεξα σε όλα τα levels που δοκίμασα, αν και μερικές φορές έχασα πόλεις. Αυτό είναι μεγάλο plus του παιχνιδιού. Όμως μου άρεσε ακόμα πιο πολύ που τα κριτήρια της νίκης είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα, κάτι που επίσης στην έκδοση για το PC δεν ήταν πάντα και τόσο εύληπτο. Στα παιχνίδια που έπαιξα νίκησα με όλους τους τρόπους για δοκιμή: τίποτα δεν αξίζει όσο το Cultural Victory και η νίκη με πόλεμο είναι πάρα πολύ βαρετή—δε σε αφήνουν στην ησυχία σου οι παλιομιλιταριστές μέχρι να τους πάρεις την πρωτεύουσα.

Civilization Revolution

Και στην έκδοση αυτή όπως και σε όλες τις άλλες τα Wonders είναι σημαντικά, αλλά κάποια από αυτά είναι πραγματικά πολύτιμα. Το The Great Wall (υποχρεώνει τους άλλους λαούς να κάνουν ειρήνη μαζί σου μέχρι την ανακάλυψη του Engineering) είναι πάντα το πρώτο που κυνηγάω, μέχρι να δυναμώσω τις πόλεις μου. Επίσης, το Leonardo's Workshop (αναβαθμίζει όλα τα κομμάτια σου στο μέγιστο δυνατό διαθέσιμο βάσει του επιστημονικού επιπέδου που έχεις φτάσει κάθε φορά) είναι all time classic για μένα. Στην έκδοση αυτή για το iPad ανακάλυψα ότι δεν μπορείς να κάνεις με άλλο τρόπο upgrade των κομματιών σου, έτσι το Leonardo's Workshop γίνεται το #1 Wonder που χρειάζομαι στο παιχνίδι. Πάντως μετά από μια κινηφόρα μάχη τα νέα skills των κομματιών είναι πολύ χρήσιμα.

Το Technology Tree είναι σταθερά όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολύ ενδιαφέρον στην αρχή και όσο πλησιάζει προς το τέλος ξεθωριάζει λίγο. Σαν να μην ξέρει και ο ίδιος ο δημιουργός, ο Sid Meier, πώς να διαχειριστεί τη νέα τεχνολογία. Επίσης, ποτέ δε με ευχαρίστησε ιδιαίτερα η διαδικασία προς το Technology Victory. Θα ήθελα να ήταν λίγο πιο όμορφο το κομμάτι αυτό, όπως στα παλιά Civ.

To παιχνίδι σε επίπεδο ήχων είναι ένα τυπικό Civilization: η μουσική είναι ευχάριστη και δε θα σε κουράσει ποτέ, οι επιμέρους σύντομοι ήχοι είναι πάντα καλοί και οι ήχοι των ηγετών των άλλων λαών πάντα αδιάφοροι.

Civilization Revolution

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Civilization Revolution για το iPad είναι για μένα τα γραφικά του. Ενώ ποιοτικά είναι καλά και ταυτόχρονα είναι βελτιστοποιημένα για τη Retina οθόνη, είναι λίγο κουραστικά στο tablet. Θα ήθελα λίγο πιο λεπτές τις γραμμές, λίγη περισσότερη λεπτομέρεια στο zoom-in, αλλά κυρίως λίγο "αέρα" γιατί όσο γεμίζουν οι χάρτες τόσο πιο δύσκολα γίνονται. Όχι ότι παίρνουν κακό βαθμό συνολικά πάντως.

Σε επίπεδο UX το παιχνίδι τα πάει καλά και ο χειρισμός του είναι πολύ πολύ απλός. Εξαίρεση: όταν επιλέγεις ένα κομμάτι η οθόνη κεντράρει αυτόματα σε αυτό και χάνεις λίγο το που θες να πας.

Αυτό που έκαναν καλύτερο απ' όλα τα παιδιά της Firaxis σε αυτή την έκδοση ήταν η διάρκεια του παιχνιδιού. Κανένα δεν κράτησε πάνω από 4 ώρες, που είναι ο τέλειος χρόνος να ευχαριστηθείς το παιχνίδι σε ένα tablet και ταυτόχρονα να μη χαθείς στο χρόνο. Δεν ξέρω πώς το κατάφεραν αυτό, αλλά είναι super. Μια που λέμε για χρόνους, να πω ότι το iPad Air δε μάσησε μία. Η μπαταρία του δεν έπεσε ποτέ κάτω από 30% και φυσικά δεν "κουράστηκε" καθόλου από το παιχνίδι.

Civilization Revolution

Επειδή το τράβηξα πολύ: το παιχνίδι είναι φανταστικό, αξίζει 100% τα χρήματά του και αν είστε κολλημένοι όπως εγώ, θα μπείτε και στον πειρασμό των In-App Purchases.

Ευτυχώς που έχουμε ακόμα τόσο ωραία παιχνίδια σαν το Civ. Ευτυχώς.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Νέο project: AbZorba Games Εφαρμόζοντας τις αρχές του User Experience Design σε μεγάλα projects