Τα καλύτερα ελληνικά Web Fonts
Όσο περνάει ο καιρός, ευτυχώς, οι επιλογές για το ποια γραμματοσειρά θα χρησιμοποιήσουμε στα sites μας αυξάνονται. Και γίνονται πιο απλές. Και βελτιώνονται.
Για να δούμε σήμερα λοιπόν ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά web fonts που έχουμε διαθέσιμα.
Fontdeck
Το Fontdeck είναι η πηγή για τα καλύτερα ελληνικά fonts. Δεν είναι δωρεάν, αλλά το κόστος τους δεν είναι μεγάλο και το να επενδύσει κάποιος σε μια καλή γραμματοσειρά για την ιστοσελίδα του, είναι κάτι που δε θα το μετανιώσει.
Από το Fontdeck ξεχωρίζω τις:
Square Sans Greek
Καταπληκτική γραμματοσειρά. Πολύ ισορροποιημένη, με δικό της ξεχωριστό στυλ και ωραίες γωνίες, χωρίς να είναι εξεζητημένη όμως. Έρχεται σε πάρα πολλά βάρη και είναι μία επιλογή από αυτές που δεν κάνεις ποτέ λάθος.
FS Albert Greek
Άλλη μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Ιδανική για τα κυρίως κείμενα και λιγότερο για τίτλους, καθώς δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο στυλ. Την πρoτιμώ στα ελαφριά της βάρη.
Bliss Greek
Πιο ιδιαίτερη από τις πρηγούμενες. Το “α” της για παράδειγμα ή θα αρέσει πολύ ή καθόλου. Το πάχος των γραμμών της είναι σταθερό κι αυτό την κάνει ελαφρά πιο κατάλληλη για τίτλους. Όπως και οι προηγούμενες έχει πολλά διαθέσιμα βάρη και περιέργως βγάζει ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε βάρος.
Centro Serif Pro
Ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω σε ελληνικό serif font. Τα ελληνικά είναι μια πολύ δύσκολη γλώσσα για serif χαρακτήρες ούτως ή άλλως. Το πιο δυνατό σημείο της Centro είναι τα italics της νομίζω. Αν είχε 1–2 ελαφρύτερα βάρη θα ήταν ιδανική.
Beau Sans Pro
Πολύ όμορφη και πολύ ιδιαίτερη. Για μικρά κείμενα είναι μια απόλυτα σίγουρη επιλογή. Για πιο μεγάλα πρέπει να ταιριάζει κάπως με τη θεματολογία του site, καθώς το στυλ της είναι αρκετά μοντέρνο. Έχει γίνει φανταστική δουλειά, όπως και να ’χει.
FS Elliot Web Greek
“Σίγουρη”, απλή και πολύ καλοφτιαγμένη γραμματοσειρά. Ό,τι πρέπει για μεγάλα κείμενα. Με ενοχλεί ότι έχει χαμηλό x-height (το ύψος του γράμματος "x" που καθορίζει κατά κάποιον τρόπο το ύψος όλης της γραμματοσειράς), αλλά αυτό μπορεί να είναι πλεονέκτημα για κάποιον άλλο.
Maiola Greek
Μια καλή εναλλακτική επιλογή για ελληνικά serif fonts. Τα terminals της (καμπυλωμένα ή ευθεία σημεία όπου τελειώνει ένας χαρακτήρας) είναι λίγο “δύσκολα” κι αυτό την κάνει λίγο δύστροπη σε μεγάλα κείμενα.
Handbook Pro
Μοιάζει ελαφρώς συμπιεσμένη κι αυτό την κάνει πολύ ιδιαίτερη. Δεν ταιριάζει για τα κυρίως κείμενα, αλλά για τίτλους είναι ό,τι πρέπει. Όλα τα βάρη της, αν και λίγα, είναι πολύ καλά.
Reminder Greek
Είναι, προφανώς, για πολύ ιδιαίτερες χρήσεις, αλλά από τις διαθέσιμες handwritten ελληνικές γραμματοσειρές είναι η καλύτερη.
Hoefler & Frere-Jones
Πριν από λίγες μέρες οι γραμματοσειρές για το Web έγιναν πολύ καλύτερες. Οι Hoefler & Frere-Jones έβγαλαν τη δική τους έκδοση για online web fonts και πραγματικά από εκεί μέσα δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Απίθανη ποιότητα και ποικιλία γραμματοσειρών.
Για τα ελληνικά οι Hoefler & Frere-Jones δίνουν μία μόνο επιλογή, αλλά τι επιλογή!
Whitney
Άπειρα βάρη και στυλ, όλα το ένα καλύτερο από το άλλο. Η Whitney είναι υπόδειγμα σχεδιασμού γραμματοσειράς. Τελεία.
Google fonts
Η Google μάς δίνει τη μεγαλύτερη ποικιλία και μας τη δίνει δωρεάν. Τα περισσότερα διαθέσιμα στα ελληνικά fonts της πάντως είναι χαμηλής (ή ακόμα και πολύ χαμηλής) ποιότητας. Σίγουρα όμως είναι λογικό τα Google fonts να είναι η πρώτη επιλογή.
Τα web fonts που ξεχωρίζω από τη Google είναι:
Open Sans
Η καλύτερη ελληνική γραμματοσειρά του Google Fonts με απόσταση από την επόμενη. Έρχεται σε πολλά βάρη, είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε τύπο ιστοσελίδας. (Για την ακρίβεια, χρησιμοποιείται ήδη.)
Roboto
Η Roboto είναι μία πολύ πλήρης γραμματοσειρά. Δεν την προτιμώ όμως γιατί τη βρίσκω προβληματική στο kerning (απόσταση των χαρακτήρων μεταξύ τους). Στους λατινικούς χαρακτήρες είναι ελαφρώς καλύτερη. Προσωπικά δε μου αρέσει στα counters (τα κλειστά τμήματα των γραμμάτων π.χ. στο “α”).
Roboto Slab
Το “αδελφάκι” της πιο συμβατικής Roboto. Καλή επιλογή κυρίως για τίτλους, παρουσιάσεις και μικρά κείμενα, όχι για το κύριο σώμα των άρθρων. Τα πιο ελαφρά βάρη της είναι καλύτερα. Δεν υπάρχει σε italic κι αυτό μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα.
Noto Sans
Ωραία και “ασφαλής” γραμματοσειρά για πιο μεγάλους όγκους κειμένων. Τα διαθέσιμα βάρη στα ελληνικά είναι πολύ λίγα όμως κι αυτό την κάνει όχι ιδιαίτερα χρήσιμη.
GFS Didot
WebINK
Το WebINK είναι μια σχετικά πιο νέα υπηρεσία που μας δίνει κάποιες από τις πιο γνωστές παγκοσμίως γραμματοσειρές και στα ελληνικά! (Το είχα δει παλιότερα, δεν κατάφερα να το δουλέψω για τα ελληνικά και το παρέλειψα από τη λίστα αυτή αρχικά. Ήρθε όμως το σχόλιο του Πάνου Σπηλιώτη βλ. τα σχόλια και το ξαναέψαξα το πράγμα.)
Τι μας δίνει λοιπόν για τα ελληνικά το WebINK; Πολλά και καλά!
Proxima Nova
Ω! H χιλιοτραγουδισμένη Proxima Nova στα ελληνικά! Η Proxima Nova είναι ένα από τα καλύτερα fonts που έχουν σχεδιαστεί ποτέ. Χρησιμοποιείται σε άπειρα sites (κι όχι μόνο) σε όλο τον κόσμο και δεν μπορώ να πω τίποτα, πέρα από το ότι είναι μια super επιλογή.
Myriad Pro
Άλλη μια φανταστική γραμματοσειρά. Τη γνωρίζουμε από τα συμβατικά fonts που έρχονται στα Mac OS και η ποιότητά της είναι κορυφαία. Ένα από τα καλύτερα fonts που έχουν σχεδιαστεί ποτέ με άψογη υποστήριξη των ελληνικών. What's more to ask for?
Arno Pro
Μια αληθινά καλοφτιαγμένη serif γραμματοσειρά για τα ελληνικά. Το ύφος της είναι κάπως παρωχημένο και για το λόγο αυτό δε θα τη δούμε συχνά να χρησιμοποιείται. Για ειδικές περιπτώσεις ιστοσελίδων π.χ. που ασχολούνται με ιστορικά θέματα η Arno είναι μια πολύ καλή επιλογή. Κυρίως όμως για μικρά κείμενα καθώς και το x-height της είναι πολύ χαμηλό και τα serifs της αρκετά έντονα και πολύπλοκα.
Garamond Premier Pro
Η Garamond είναι μια ακόμα καταπληκτική γραμματοσειρά. Η ιστορία της πάει πάρα πολύ πίσω στο παρελθόν και το ότι έχει αντέξει τόσες δεκάδες χρόνια δείχνει πόσο καλή είναι. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στα έντυπα, αλλά όχι τόσο πολύ στο Διαδίκτυο. Αυτό γιατί τα counters της είναι πολύ μικρά και κλειστά για την οθόνη, αλλά για ένα βιβλίο π.χ. είναι πάρα πολύ καλή. Το ότι την έχουμε πάντως και στα Ελληνικά και σε τόσο καλή ποιότητα είναι ένα μικρό θαύμα.
Minion Pro
Εξαιρετικά καλοσχεδιασμένη γραμματοσειρά. Έχει πολύ ωραίο στυλ, το οποίο έχει μεταφερθεί πολύ όμορφα και στα ελληνικά. Είναι μία από τις καλύτερες serif γραμματοσειρές που φτιάχτηκαν ποτέ. Δε χρησιμοποιείται και τόσο στο Διαδίκτυο για λόγους παρόμοιους με αυτούς της Garamond. Πάντως είναι λίγο πιο φιλική στο μάτι σε σχέση με αυτή.
Warnock Pro
Να ένα πάρα πολύ ωραίο serif font και για τα ελληνικά. Τα στρογγυλά της μέρη είναι πολύ φιλικά στο μάτι και για πιο μεγάλο όγκο κειμένου και τα serifs της μπορούν να σταθούν ωραία και στο Web. Όλα αυτά την κάνουν μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Τα διαθέσιμα βάρη είναι πολλά κι όλα καλοφτιαγμένα (με μια έμφαση στα light βάρη που είναι καταπληκτικά).
Trajan Sans Pro
Έρχεται μόνο σε κεφαλαία γράμματα και όπως φαίνεται είναι για πολύ ειδικές χρήσεις. Ωστόσο, είναι πολύ καλοφτιαγμένη και μου αρέσει πολύ το πως στέκεται, χωρίς να "φωνάζει".
Scotch Modern LCG
Αρκετά "βαριά" στο μάτι γραμματοσειρά, ειδικά για μεγάλα κείμενα. Ο σχεδιασμός της όμως είναι πάρα πολύ καλός π.χ. δείτε πως αλλάζει το πάχος των γραμμών σε ένα γράμμα π.χ. το "α". Τα italics της τα βρίσκω λίγο υπερβολικά. Συνολικά όμως η Scotch μπορεί να δώσει ένα ωραίο ύφος αν χρησιμοπιηθεί σωστά και με μέτρο.
Τι να διαλέξω;
Κάποτε λέγαμε ότι δεν έχουμε επιλογές στις γραμματοσειρές για το web και μετά λέγαμε ότι δεν έχουμε επιλογές στις ελληνικές γραμματοσειρές. Τώρα δεν έχουμε καμία δικαιολογία.
Η τυπογραφία συνεχίζει να είναι το Α και το Ω για κάθε website. Η καλή γραμματοσειρά βέβαια δεν εξασφαλίζει την ποιότητα στην τυπογραφία, αλλά σίγουρα είναι μια καλή αρχή. Το τι θα διαλέξεις έχει να κάνει με το τι θες να πετύχεις με τη χρήση μιας συγκεκριμένης γραμματοσειράς. Με λίγο διάβασμα και πολλές δοκιμές είναι βέβαιο ότι θα το βρεις αργά ή γρήγορα.