porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγω Expression Engine

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγω Expression Engine

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά: κανένα CMS δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Ποιο θα επιλέξει ο κάθε designer/developer είναι μια απόφαση δύσκολη. Έχει να κάνει με το background του καθενός, τις ανάγκες του και τις προσωπικές του εκτιμήσεις και συνήθειες.

Παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που πρέπει να επιλέξεις το βασικό εργαλείο της δουλειάς σου. Επιλέγω λοιπόν Expression Engine για τους παρακάτω 9 λόγους:

 • Δεν είναι δωρεάν
  Αυτό είναι καλό. Να το ξαναπώ: αυτό είναι καλό. Γιατί, στην πραγματικότητα αυτό που αγοράζεις δεν είναι η άδεια χρήσης του, αλλά πρόσβαση στο επίσημο support. Ποτέ δεν κατέθεσα μια απορία μου στο forum της πλατφόρμας χωρίς να πάρω απάντηση μέσα σε ώρες. Οι απαντήσεις που πήρα 9 φορές στις 10 έλυναν το πρόβλημα. Τις υπόλοιπες φορές το αίτημά μου μπήκε στα feature requests της επόμενης έκδοσης. Όταν έχεις ανάγκη από βοήθεια, θες βοήθεια. Τέλος.
 • Η κοινότητα είναι υψηλού επιπέδου
  Κάθε CMS έχει και την κοινότητά του. Στην περίπτωση του Expression Engine, κι ακριβώς επειδή δεν είναι μια πλατφόρμα για όλους, οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή είναι ως επί το πλείστον ειδικοί. Αυτό σημαίνει, πέρα από το καλό support, καλύτερα add-ons. Δεν έχεις 10 επιλογές για ένα π.χ. module για Wiki. Έχεις μία ή δύο, που ξέρεις πως μπορείς να βασιστείς σε αυτές.
 • Είναι το CMS των designers
  Κανένα, μα κανένα, CMS που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν (και είναι πολλά αυτά) δε σου επιτρέπουν τόσο εύκολα να κάνεις το απλό HTML αρχείο των ονείρων σου μια αληθινά δυναμική σελίδα του CMS σου.
  Δεν υποστηρίζω ότι τα άλλα CMS δε σου επιτρέπουν να υλοποιήσεις ακριβώς την εμφάνιση που θες. Αυτό που λέω είναι ότι τα πράγματα είναι τόσο καθαρά στο Expression Engine, που τίποτα δε σε αποσπά και δε σε περιορίζει από το να κάνεις αυτό που θες σε επίπεδο design.
 • Custom Fields
  Ένα από τα παντοδύναμα όπλα του Expression Engine είναι να δημιουργήσεις περιοχές με ειδικό περιεχόμενο, που θα διαχειρίζονται ξεχωριστά κι αυτόνομα.
  Παράδειγμα: Χρειάζομαι σε κάποιο σημείο της σελίδας μου να προβάλλω τα 10 καλύτερα μου άρθρα. Τι σημαίνει “καλύτερα”; Ο καθένας μπορεί να το ορίσει όπως θέλει. Μπορώ να έχω λοιπόν στο Expression Engine ένα Custom Field που να το πω “Καλύτερα Άρθρα”, το οποίο να έχει απλώς ένα checkbox. Όταν εγώ θα κάνω tick το checkbox καθώς γράφω το άρθρο μου, τότε αυτό θα μπαίνει στα καλύτερα. Απλό όσο δεν πάει. Και φυσικά αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή του τι μπορούν να κάνουν τα Custom Fields.
 • Relationships
  Τα Relationships στο Expression Engine με απλά λόγια είναι η πληροφορία που συνδέεται και διαμοιράζεται σε διάφορα σημεία του site μου.
  Παράδειγμα: Έχω ένα site με πολλαπλούς συντάκτες, ο καθένας από τους οποίους έχει ένα mini προφίλ. Αυτό το προφίλ μπορεί να εμφανίζεται σε πολλά άρθρα π.χ. κάτω από το κείμενο, αλλά να γράφεται και να συντηρείται μία φορά. Τα Relationships δείχνουν τη δυναμική τους ακόμα καλύτερα όταν η πληροφορία που διαμοιράζεται γίνεται πολύπλοκη και περιλαμβάνει δυναμικό περιεχόμενο που ανανεώνεται διαφορετικά.
 • Control Panel
  Το Control Panel του Expression Engine μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα είδη των ανθρώπων που διαχειρίζονται το site. Ανάλογα λοιπόν με το κάθε group διαχειριστών π.χ. Administrators, Authors, Editors, Members το Control Panel προσαρμόζεται και δείχνει στον καθένα από αυτούς ακριβώς αυτό που εσύ θέλεις. Το κάθε group διαχειρίζεται επίσης αυτό ακριβώς το περιεχόμενο που εσύ θες.
  Φυσικά, μπορούν να δημιουργηθούν αμέτρητα groups, που το καθένα θα έχει τις δικές του ιδιότητες. Αντίστοιχα, δημιουργούνται και τα προφίλ του κάθε group που φυσικά μπορούν να εμφανιστούν και στο live site όπως εσύ θες.
 • Αξιοπιστία
  Ένα από τα πράγματα που με τράβηξαν από την αρχή στο Expression Engine ήταν ότι δεν είχα (κακές) εκπλήξεις. Αυτό το οποίο ισχυριζόταν ότι κάνει η πλατφόρμα, αυτό έπαιρνα. Κάθε φορά που ξεκινάω ένα νέο project δεν έχω αμφιβολίες, για το τι θα προκύψει. Είναι πολύ σημαντικό αυτό όταν προσφέρεις υπηρεσίες σε επαγγελματικό επίπεδο.
 • Δυνατότητες
  Από ένα blog, μέχρι ένα ολόκληρο portal, μέχρι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο site και μέχρι ένα μικρό ηλεκτρονικό κατάστημα. To Expression Engine δεν ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει τα πάντα κι αυτό πάντα μου άρεσε. Όμως μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και να τα κάνει καλά.
  Το προτιμώ απείρως περισσότερο από ένα CMS που κάνει ακόμα και μπαλέτο με τα κατάλληλα “πειράγματα”. Πιθανόν να είναι κάποια εμμονή μου: μου δημιουργεί απίστευτη ανασφάλεια το one-size-fits-all-αρκεί-να-το-κουρδίσεις-σωστά. Φοβάμαι τα θέματα ασφάλειας, την εξάρτηση από αμφίβολα add-ons και το τι θα πρέπει να κάνω όταν κάτι χαλάσει. Έκαστος στο είδος του.
 • Μέλλον
  Το Expression Engine βασίζεται στις πλάτες του Code Igniter, ενός framework που έχει το σεβασμό όλων των ειδικών του χώρου. Αυτό συν το ότι η κάθε άδεια χρήσης του χρηματοδοτεί το όλο project με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι το μέλλον του θα είναι καλύτερο από το παρόν του.

Αυτοί οι 9 λόγοι και η βαρύτητα που ο καθένας τους έχει δεν αφήνουν αμφιβολία στα δικά μου μάτια για το τι είναι καλό για τους πελάτες μου.

Τέτοιοι λόγοι με ώθησαν να κάνω και το porcupine colors το μοναδικό design & development studio στην Ελλάδα που ανήκει στο Professional Network του Expression Engine.

Ίσως όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε πριν την εκκίνηση ενός project και πού το CMS της επιλογής μας μπορεί να τα καταφέρει. Προφανώς, δεν υπάρχει η τέλεια πλατφόρμα - αν υπήρχε θα τη χρησιμοποιούσαμε όλοι. Το να είμαστε υπεύθυνοι όμως είναι πιο σημαντικό από το να είμαστε καλοί.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και παντού στον κόσμο, υπάρχουν οι παθιασμένοι διάλογοι μεταξύ των developers με το ύφος “το δικό μου CMS είναι καλύτερο από το δικό σου”. Ας μην το κάνουμε στα σχόλια του post, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχει ούτε ένα.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

Ενα απο τα Projects μας

Astrology App

Astrology App

Design για iOS & Android

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Η Cameron Diaz και ο Jeffrey Zeldman Μας έλειψες