Τα καλύτερα designs για το Διαδίκτυο και η ιστορία του ελληνικού design

Οι λίγο παλιότεροι αναγνώστες του blog θα θυμάστε ένα post σχετικά με τα καλύτερα ελληνικά designs στο Web. Στο post μιλούσα για ένα άρθρο σε ένα διεθνές περιοδικό, που θα προέβαλλε τη δουλειά των ελλήνων designers. (Αν επισκεφθείτε το post με τα πολλά σχόλια, μην ξεχάσετε να επιστρέψετε εδώ.)

Πολλούς, μα πάρα πόλλους μήνες μετά, το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα στο Noupe κι έχω δύο λόγους να χαίρομαι: ένα για όλους μας κι έναν πιο προσωπικό.

Χαίρομαι λοιπόν, γιατί για πρώτη φορά ακούγεται στο εξωτερικό το όνομα της Ελλάδας, εννοώ ως κοινότητα, ως συνολική υπόσταση στο Web design. Για τον εαυτό μου χαίρομαι γιατί κατάφερα κι έμεινα συνεπής απέναντι στους εξαιρετικούς συναδέλφους από τους οποίους ζήτησα να συμμετάσχουν με τις απόψεις και τις θέσεις τους.

Επειδή όμως πιθανολογώ ότι θα υπάρχουν κάποιες απορίες/ενστάσεις σχετικά με το άρθρο, ας προσπαθήσω να τις απαντήσω παρακάτω. (Αν ξέχασα κάτι, παρακαλώ συμπληρώστε το στα σχόλια παρακάτω.)

- Είναι το Noupe το πολύ μεγάλο διεθνές περιοδικό που μας υποσχέθηκες;
- Το άρθρο γράφτηκε για το Smashing Magazine. Το Noupe είναι μέρος του δικτύου του, το Smashing Network. Επειδή πέρασε από 40 κύματα μέχρι να δημοσιευθεί και με το φόβο μη χαθεί εντελώς, δέχτηκα να δημοσιευθεί εκεί. Παρ' όλα αυτά και το Noupe είναι σημαντικό νομίζω.

- Γιατί άργησε να δημοσιευτεί τόσο πολύ;
- Όπως είπα και πιο πάνω, συνέβησαν πολλά. Οι υπεύθυνοι του Smashing Magazine είδαν στο πέρασμα του χρόνου ότι το άρθρο δε θα ήταν ιδιαίτερα καλό για το κοινό τους. Πολλές φορές υπήρξε ο κίνδυνος να χαθεί εντελώς. Κι αυτό ήταν κάτι που δε θα το ήθελα καθόλου.

- Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία στο άρθρο αυτό;
- Είτε μας αρέσει είτε όχι, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το ότι ως κοινότητα στο Web design ήμασταν και είμαστε πολύ πιο κάτω από π.χ. τη Ρωσία ή την Ουκρανία ή την Πολωνία. Αυτό έκανε το προϊόν (άρθρο) λιγότερο ελκυστικό. Κακά τα ψέματα, έχουμε δρόμο μπροστά μας.

- Τι δουλειά έχει η ιστορία του ελληνικού design σε ένα showcase;
- Η σύνδεση του άρθρου με την ελληνική τέχνη και το design (Web ή μη) εντάσσεται στη λογική "θέλω να μάθω περισσότερα για τη χώρα σου στον τομέα αυτό γενικώς", που μου ζητήθηκε και το βρήκα μια χαρά χρήσιμο.

- Γιατί δε βλέπω την τελευταία έκδοση της ιστοσελίδας Χ στο άρθρο; Γιατί παρέλειψες το site Υ από τα καλύτερα ελληνικά designs;
- Γιατί, όπως συμβαίνει σε κάθε έκδοση έντυπη ή ηλεκτρονική, το κάθε άρθρο περνάει από editors κι αυτό μπορεί να καθυστερήσει πολύ τα πράγματα. Έτσι, μπορεί στο μεταξύ να έχει βγει μια νέα έκδοση ενός site στον αέρα. Ή ακόμα και να βγάλει κάποιες δουλειές έξω από το παιχνίδι. Ενδεικτικά να πω ότι κόπηκαν περίπου τα μισά από τα sites που προτάθηκαν.

- Γιατί δε ζήτησες τη γνώμη και του designer Χ;
- Για αρχή να πω ότι η επιλογή των designers έγινε μετά από πολλή περισυλλογή. Προσπάθησα να είμαι δίκαιος και νομίζω ότι δεν έπεσα πολύ έξω. Επίσης, κάποιοι από τους designers που προσκλήθηκαν είτε άργησαν πολύ να ανταποκριθούν ή δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου.

- Τι άλλο έχεις να μας πεις;
- Ότι η συνεργασία μου με τους ανθρώπους του Smashing Network ήταν άψογη. Ο Vitaly Friedman, που ήταν ο κύριος συνομιλητής μου, ήταν πάντα ευγενέστατος. Με εντυπωσίασε ο επαγγελματισμός του και η προσπάθειά του να κρατήσει το επίπεδο του network πολύ ψηλά. Να πω, τέλος, ότι η όλη προσπάθεια ήταν πολύ πιο δύσκολη απ' ό,τι φανταζόμουν, αλλά έτσι είναι όλες οι αρχές. Άντε και στα επόμενα!

Μια φορά ακόμα: State of Web Design in Greece

15 Σχόλια

Picture of lexx
29.03.2011

Συγχαρητήρια Γιάννη. Η δουλειά ήταν εξαιρετική και φαίνεται επίσης ότι δούλεψες πολύ για τη σύνταξη αυτού του άρθρου.

Picture of klou
29.03.2011

Μπράβο Γιάννη. Το noupe είναι ένα από τα σημαντικότερα websites σε global επίπεδο στο χώρο και η δημοσίευση του άρθρου είναι πολύ μεγάλη επιτυχία.

Έχω διαβάσει κι άλλα άρθρα σχετικά με mash up άλλων χωρών, αλλά το δικό σου είναι πληρέστερο και πολύ διαφορετικό.

Picture of Yiannis
Yiannis
29.03.2011

Λυπάμαι πάρα πολύ που πρέπει να απολογούμαι για ένα άρθρο που για πρώτη φορά βάζει την ελληνική κοινότητα των designers στο χάρτη. (Αναφέρομαι σε σχετικό σχόλιο που γράφτηκε στο Noupe.)

Προφανώς, πρέπει για κάθε μας κίνηση να κάνουμε μία ακόμα προσπαθώντας να προλάβουμε αυτούς που θα βρουν στραβά στο οτιδήποτε. Και στοιχηματίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι δε θα μπήκαν ούτε για ένα λεπτό στη θέση του άλλου. Τέτοια γυαλιά θέλετε να φοράτε; Ε φορέστε τα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Picture of Petros Dimitriadis
29.03.2011

Γιάννη συγχαρητήρια για το εκπληκτικό άρθρο σου.
Δεν χρειάζεται να απολογείσαι ούτε καν να ασχολείσαι με τέτοια σχόλια, όποιος έχει τις γνώσεις ας γράψει κάτι καλύτερο.
Το ότι είμαστε κάτω από χώρες που προανέφερες δεν με εκπλήσσει καθόλου, μακάρι να βοηθήσει το άρθρο σου να ακουστούμε και λίγο έξω.
Περιμένουμε πώς και πώς το επόμενο σου άρθρο.

Picture of Constantine
Constantine
29.03.2011

Συγχαρητήρια,  εξαιρετικό άρθρο.
Ελπίζω ο κόπος σου να ανταμειφθεί με την ανάλογη ανταπόκριση από τους συναδέλφους.
Έχουμε ανάγκη άρθρα σαν αυτό να βρίσκονται σε websites όπως το noupe.

Picture of Daffy
29.03.2011

Great, great job Yanni! Μπράβο φίλε wink

Picture of porcupine
29.03.2011

Ευχαριστώ πολύ παιδιά smile

Picture of John Tsevdos
30.03.2011

Συγχαρητήρια man wink Άντε και το επόμενο στο Smashing wink

Picture of Giorgos
30.03.2011

Γιάννη!

Gratz, για το άρθρο κατ’ αρχάς! Πραγματικά πολύ ουσιαστική πληροφορία για κάποιον που δεν έχει επαφή με αυτήν την αγορά, αλλά και για κάποιον που έχει, μιας και είδα agencies που δεν είχα υπόψη μου!

Όσο για το σχόλιο, και δουλεύοντας σε μία από τις “big greek companies”, dont even think about it… smile

Picture of Pantso
30.03.2011

Συγχαρητήρια για το άρθρο Γιάννη !!! Don’t worry για τα κακόβουλα σχόλια. Έτσι και αλλιώς ούτε σε δέκα χιλιάδες λέξεις δεν χωράει το Ελληνικό Design Community !

Όταν λές άντε και στα επόμενα, εννοείς ότι θα υπάρξει σειρά για το Ελληνικό Web Design???

Picture of porcupine
30.03.2011

@all: Ευχαριστώ πολύ!

@Pantso: Όχι, δε θα έχει συνέχεια το συγκεκριμένο. Εννοώ να είμαστε καλά να γράψουμε περισσότερα και καλύτερα άρθρα σε διεθνές επίπεδο.

Picture of Pantso
30.03.2011

I see ! Το εύχομαι Γιάννη ! Μακάρι να είχαμε και μια λίστα από ελληνικά άρθρα σε άλλα μεγάλα δίκτυα ! Ένα τέτοιο roundup άρθρο θα ήταν πολύ ωραίο !

Picture of stav
stav
30.03.2011

πολλά συγχαρητήρια, dear:):)

Picture of porcupine
31.03.2011

Ευχαριστώ dear smile

Picture of Philip
31.03.2011

Ωραίος Γιάννη,

Καλή συνέχεια εύχομαι και πολύ δημιουργικότητα για το συνεχές μέλλον στην κοινοτητα!

Προσθέστε ένα σχόλιο

(Τα πεδία με την ένδειξη * είναι υποχρεωτικά)


Πριν αποστείλλετε το σχόλιο σας παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω πρόταση (ναι, είναι ένα φίλτρο κατά των spam σχολίων)*:
Το όνομα αυτού του site είναι:
porcupine...
Να θυμάσαι τα στοιχεία μου Να ειδοποιούμαι για απαντήσεις

Διαβάστε ακόμα:

porcupine letter

Το καλύτερο newsletter που θα λάβετε ποτέ!

Δεν πειστήκατε ακόμα; Δείτε περισσότερα.